Boekhouding

Wat Doet Een Boekhouder?

Waarvoor zou ik een boekhouder inhuren? Een boekhouder doet meer dan het invoeren van de administratie en het doen van aangiftes.

In deze gids lees meer over wat de boekhouder precies doet.

Wat zijn de taken van een boekhouder?

Met een boekhouder haal je een expert in huis die meer weet over financiën en belastingen. Voorkom fouten in je administratie en boetes bij de belastingdienst. Weet hoe je bedrijf ervoor staat met een kloppende administratie.

Er zijn heel veel taken die een boekhouder binnen je bedrijf kan uitvoeren. In veel gevallen zal de boekhouder de onderstaande taken niet allemaal uitvoeren.

Een tussenvorm komt het meeste voor. Hierbij moet je als bedrijf zelf een deel van de administratie uitvoeren en wordt het specialistische deel uitgevoerd door een boekhouder.

Bij een kleiner bedrijf is het verstandig om een externe boekhouder in te huren voor de algemene administratieve taken. Dat is voordeliger.

Ben je op zoek naar een nieuwe boekhouder? Vergelijk vrijblijvend tot 3 boekhouders.

Bij grotere bedrijven is een boekhoud medewerker of een groot extern boekhoudkantoor de beste keus.

Hieronder zie de complete lijst aan taken die door een boekhouder uitgevoerd kunnen worden.

  • Dagelijkse administratie bijhouden
  • Controleren van de administratie
  • Financieel advies geven
  • Jaarrekening maken
  • Salarisadministratie
  • Belastingadvies geven
  • Belastingaangiftes doen

1. Invoeren van de administratie

De belangrijkste taak van een boekhouder is de administratie bijhouden. Dit kan de gehele administratie zijn of een gedeelte.

Alles uitbesteden

Wil je helemaal geen tijd besteden aan je administratie? Dan kun je al het werk overlaten aan de boekhouder. Van het invoeren van facturen tot het doen van de aangiftes.

Je moet wel beseffen dat je als ondernemer verantwoordelijk bent. Dus periodiek een gesprek over de cijfers met je boekhouder is sterk aan te raden.

Zo krijg je ook een goed beeld van hoe je bedrijf ervoor staat.

Gedeeltelijk zelf uitvoeren

Je kunt ook een gedeelte van de boekhouding zelf doen als ondernemer. Denk aan het uitvoeren van de dagelijks kleine administratieve taken. Bijvoorbeeld het betalen van facturen en het opmaken van verkoopfacturen.

En de zaken waar je minder goed in bent, zoals het maken van financiële overzichten laat je dan over aan de boekhouder.

Op deze manier werken bespaar je geld.

Online software neemt de taken gedeeltelijk over

Het wordt steeds normaler om de administratie via een online app/software te regelen. Vooral bij zzp’ers en kleinere bedrijven gebeurd dit vaak. Dit scheelt jou en de boekhouder tijd en dus geld.

Jij als ondernemer of een medewerker logt in en voert de dagelijkse administratie in. Aan de andere kant logt de boekhouder in om de gegevens te controleren, de jaarrekening op te maken en de aangiftes te doen.

2. Debiteuren- en crediteurenbeheer

Een onderdeel van de administratie is de debiteuren- en crediteurenbeheer.

Deze administratie bestaat uit…

Crediteurenbeheer: Dit bestaat uit het verwerken van bonnetjes, rekeningen, crediteurenfacturen invoeren;

Debiteurenbeheer: Dit bestaat uit het opmaken en versturen van facturen aan klanten en opdrachtgevers. Ook is het nabellen van openstaande facturen een onderdeel van de debiteurenbeheer.

Het dagelijks bijhouden van de verkoopfacturen, inkoopfacturen en bedrijfskosten wordt bij kleinere bedrijven vaak zelf gedaan. Bij een middelgroot bedrijf wordt dit vaak uitgevoerd door een medewerker.

De controle op de debiteuren- en crediteurenbeheer wordt wel gedaan door een boekhouder.

3. Voorraadadministratie

Heb je een bedrijf met voorraad? Dan moet deze nauwkeurig bijgehouden worden. Hierdoor krijg je een goed overzicht van wat je nog op voorraad hebt.

Ook is de voorraadadministratie verplicht. Je moet jaarlijks een inventarisatie maken en dit opnemen in je administratie. Je bent verplicht om de voorraadadministratie 7 jaar te bewaren.

De voorraadadministratie automatiseren is sterk aan te raden. Dit scheelt je een hoop tijd en geld. De boekhouder kan dan makkelijker de controle doen.

4. Controleren

Een belangrijke taak van de boekhouder is het controleren van de cijfers. Aan de hand van de controle geeft de boekhouder desgewenst advies over de stand van zaken. Door de controle worden fouten opgespoord en kan de schade beperkt worden.

Zorg dat jezelf ook op de hoogte bent van het financiële reilen en zeilen van je bedrijf. Zo wordt je boekhouder een financiële sparringpartner wat je bedrijf ten goede komt.

Met de gegevens uit je administratie kun je bepalen hoe je de toekomst voor je bedrijf inplant.

Ben je bijvoorbeeld in staat om te investeren of moet je een jaartje pas op de plaats maken. Met inzicht in de financiën kun je betere beslissingen maken.

5. Salarisadministratie

In de salarisadministratie staan de gegevens over de betalingen aan personeel. Het wordt ook wel loonadministratie genoemd. Een goed opgebouwde salarisadministratie is belangrijk omdat uit deze administratie de loonaangiftes gedaan worden.

De salarisadministratie is een dienst die door veel boekhouders wordt aangeboden. Het is ook sterk aan te raden om naast de reguliere administratie ook je salarisadministratie uit te besteden.

Je kunt ervoor kiezen om de opzet en de controle van de salarisadministratie uit te besteden en de dagelijkse invoering zelf te doen.

Personeelsadministratie

In een personeelsadministratie wordt alles rondom de medewerkers geregistreerd. Een personeelsadministratie bestaat uit onder andere:

  • Verzekeringen rondom medewerkers;
  • Arbeidscontracten;
  • Leaseauto’s.

Een personeelsadministratie is niet een kerntaak van een boekhouder. Er zijn wel boekhouders die je ook prima kunnen helpen met het opzetten en eventueel bijhouden van een personeelsadministratie.

6. Financieel advies

Sommige boekhouders geven ook financieel advies.

Het is normaal gesproken een taak voor de accountant of financieel adviseur. Maar voor kleinere bedrijven is de boekhouder prima in staat om je verder te helpen.

Het is belangrijk om zelf ook op de hoogte te zijn van je resultaten en administratie. Zo begrijp je beter waar de boekhouder over praat. Ook kun je op basis van het advies en de harde cijfers betere beslissingen maken.

Heb je hulp nodig bij je administratie en financiën? Vraag advies aan een boekhoud expert. Vergelijk verschillende boekhouders.

7. Financiële overzicht opstellen

Aan de hand van de cijfers uit de administratie wordt er een financieel overzicht gemaakt.

Hieronder lees je daar meer over.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit een:

  • Balans;
  • Winst- en verliesrekening;
  • Toelichting op de gegevens.

Een jaarrekening is niet verplicht als natuurlijk persoon (eenmanszaak, zzp’er. v.o.f.), maar is wel aan te raden. Zo krijg je een goed inzicht hoe je bedrijf ervoor staat.

Voor een besloten vennootschap is het het wel verplicht om de jaarrekening te laten maken en te deponeren bij de KVK.

Balans

Op de balans staan de bezittingen en schulden van een bedrijf.

Het is wel een momentopname, dus het kan per dag verschillen.

Linkerzijde van de balans: Aan de linkerzijde van de balans staat de debetzijde. Dit wordt ook wel de activa genoemd.

Aan deze deze zijde staan onder andere de:

  • Bezittingen (zoals de bedrijfswagen en kantoorspullen)
  • Debiteuren

Rechterzijde: De rechterzijde heet de creditzijde. Ook wel de passiva genoemd.

Hier staat het:

  • Eigen vermogen;
  • Vreemd vermogen;
  • Ander soorten leningen.

Winst-en verliesrekening opmaken

Met de winst-en verliesrekening zie je het resultaat van je bedrijf. Het laat zien of je bedrijf winst of verlies heeft gemaakt in een bepaalde periode.

Meestal wordt jaarlijks een winst-en verliesrekening opgemaakt door de boekhouder.

Toelichting op de jaarrekening

Een toelichting is voor een natuurlijk persoon niet verplicht.

Voor een kleinere besloten vennootschappen is een korte toelichting wel verplicht. Hierin moet een onderbouwing voor de balans en het aantal werknemers staan.

Voor grotere bedrijven is een uitgebreide toelichting verplicht. Vaak is er dan ook een accountantsverklaring nodig.

8. Belastingadvies

Voor kleinere ondernemers kan een boekhouder vaak ook belastingadvies geven. Voor grotere bedrijven is het interessant om een belastingadviseur in te huren.

Als ondernemer heb je met verschillende belastingen te maken.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten belastingaangiftes waarmee een boekhouder kan helpen.

Btw aangifte doen

De btw-aangifte moet door elk bedrijf gedaan worden. Elk kwartaal of maand moet de btw berekend en verstuurd worden naar de belastingdienst.

Het is een taak die vrijwel alle boekhouders uitvoeren.

Loonheffingen

Heb je werknemers in de dienst, dan moet er ook loonbelasting worden betaald. Uit de salarisadministratie wordt berekend wat er aan loonheffing bij de belastingdienst moeten worden vermeld.

Je kunt ook kiezen om de salaris apart uit te besteden aan een salarisadministrateur. Vanaf 10 medewerkers is het interessant om te kiezen voor een administrateur die zich enkel bezighoudt met de salarisadministratie.

Je kunt overleggen met de boekhouder wat de beste oplossing is voor je bedrijf.

Vennootschapsbelasting

Bij een besloten vennootschap (bv) heb je te maken met vennootschapsbelasting. Deze belasting is afhankelijk van de winst.

De boekhouder helpt bij het berekenen van de vennootschapsbelasting. Ook een fiscalist kan helpen. Deze expert heeft nog meer kennis over belastingen en haalt de onderste uit de kan.

Aangifte inkomstenbelasting

Iedereen komt in aanraking met de inkomstenbelasting.

Of je ondernemer bent of niet. Jouw inkomstenbelasting als ondernemer is afhankelijk van het bedrag dat is uitgekeerd.

Het is handig om de boekhouder die je bedrijfsadministratie doet ook je inkomstenbelasting te laten doen. Uit de winst van het bedrijf vloeien de persoonlijke inkomsten en die gegevens heeft je boekhouder al.

Je kunt ook zelf de inkomstenbelasting doen of het uitbesteden aan een andere boekhouder. Maar dat maakt het wel omslachtiger.

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Hierboven heb je gelezen wat een boekhouder allemaal doet. Maar kan een accountant die taken ook niet uitvoeren?

Met een boekhouder en accountant wordt vaak hetzelfde bedoeld. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Hieronder kort de verschillen.

  • Boekhouder doet de administratie. De accountant controleert de administratie en de financiële overzichten.
  • Een accountant mag een accountantsverklaring afgeven, waardoor je de administratie officieel is gecontroleerd. Banken kunnen hier bijvoorbeeld om vragen.
  • Boekhouder mag iedereen worden. Een accountant is een beschermd beroep en moet je een opleiding voor volgen.

Toe aan een nieuwe boekhouder?

Ben je op zoek naar een goede boekhouder? Via de offerteservice kom in je contact met meerdere boekhouders om te vergelijken.